ASKIANOS

New construction of a hotel in southern Crete, 2021

DESIGN TEAM: Jason Vayanos, Christina Karavasili, Haris Kokosalakis, Natalia Kokosalaki
PROJECT SIZE: 400m2
PHOTOGRAPHY: George Messaritakis
RENDERS: Jason Vayanos
PROJECT MANAGER: Kitsa Hatzidaki, Nikos Polakis
INTERIOR STYLIST: Christina Gouma
PROJECT STATUS: Completed

(Project description follows below)

In southern Crete, opposite Psiloritis overlooking Matala and the Libyan Sea, is the village of Listaros. In this unique point of the prefecture of Heraklion, at a point higher than the village, a luxurious small hotel, combined with the dramatic landscape and the sea view, is a peaceful shelter with emblematic design.

From our first visit to the plot, our goal was to highlight and focus on the relationship we wanted to create between the new emerging volumes, the morphology of the landscape, the view and the Cretan architecture that with the exception of Listaros, in the neighboring villages and towns The main view from the plot opens from the islands of Paximadia in the west to Psiloritis in the north. In the summer months the sun sets in the sea between the islands of Paximadia and the coast of Agios Pavlos, and that was something we wanted to enjoy the visitor from wherever he is in the space.

As the plot was relatively small and the programmatic use was quite rich, our plan from the beginning was to combine the interior and exterior spaces in an architectural effect that provides shelter and privacy, and on the other hand to exploit each space by bringing life to the landscape.

The architectural ensemble is divided into two sub-volumes. The two volumes are two-storey and from the outside they look like a single whole with a narrow path separating them. In one volume a sunken terrace is designed to enjoy the panoramic view of the setting sun, while in the other volume which coexists with the presence of the rock, an inner courtyard is created, similar to those found in traditional Cretan houses. The large arched entrance with the giant axes, which leads to the inner courtyard, revives the memories of the Venetians who left their mark on the island.

The purity of the lines, the modern construction methods with local materials (the traditional ocher is mixed with plaster) with meticulous details (modern wooden frames, arched entrances with axes and metal details, hidden gutter system, etc.) regulate the tone of the exterior and the interior of the house. Internally, we wanted to create a minimal effect with obvious Cretan influence, simply and unpretentiously made almost entirely by the local craftmen. However, there were some elements that added value to the houses, such as the handmade terracotta tiles in the kitchens, the French type shutters in the western bedrooms that protect from the intense sunshine in the afternoon, the vintage white appliances and the built-in furniture with the original furniture, pillows and fabrics.

Στην νοτια Κρητη, απεναντι απο τον Ψηλορειτη με θεα τα Ματαλα και το Λυβικο πελαγος, βρισκεται το χωριο Λισταρος. Σε αυτο το μοναδικο σημειο του νομου Ηρακλειου, σε σημειο υψηλοτερο απο το χωριό ενα πολυτελές μικρο ξενοδοχειο, που συνδυάζεται με το δραματικό τοπίο και την θέα στη θάλασσα, είναι ένα γαλήνιο καταφύγιο με εμβληματικό σχεδιασμό.

Απο την πρωτη μας επισκεψη στο οικοπεδο, στοχος μας ηταν να αναδειξουμε και να εστιασουμε στην σχεση που θελαμε να δημιουργηθει αναμεσα στους νεους αναδυομενους ογκους, την μορφολογια του τοπιου, την θεα και την κρητικη αρχιτεκτονικη που με εξαιρεση τον Λισταρο, στα διπλανα χωρια και κωμοπολεις έχει χαθει.Η βασικη θεα απο το οικοπεδο ανοιγεται απο τα νησια Παξιμαδια στα δυτικα ως τον Ψηλορειτη στο βορρα.Τους καλοκαιρινους μηνες ο ηλιος δυει στην θαλασσα μεταξυ τα νησια Παξιμαδια και στην ακτη του Αγιου Παυλου, και αυτο ηταν κατι που θελαμε να το απολαμβανει ο επισκεπτης απ’ οπου και αν βρισκεται στον χωρο.

Καθως ηταν σχετικα μικρο το οικοπεδο και αρκετα πλουσια η προγραμματικη χρηση, ο σχεδιασμος μας εξ αρχης ηταν να συνδιασουμε τους εσωτερικους και τους εξωτερικους χωρους σε ενα αρχιτεκτονικο αποτελεσμα που να παρέχει αφενους καταφύγιο και ιδιωτικότητα, και αφετερου να εκμεταλλευεται καθε χωρο φέρνοντας ζωή στο τοπίο.
Το αρχιτεκτονικό σύνολο διασπάται σε δυο επιμέρους όγκους. Οι δύο όγκοι είναι διώροφοι και εξωτερικά φαίνονται ως ενα ενιαίο σύνολο με ενα καλντερίμι να τους χωρίζει. Στον εναν ογκο δεσποζει μια βυθισμενη ταρατσα, ιδανικη να απολαυσει καποιος την πανοραμικη θεα στην δυση του ηλιου, ενω στον αλλον ογκο ο οποιος επαφιεται στην υπαρξη του βραχου, δημιουργειται μια εσωτερικη αυλη, παρομοια με αυτες που συνανταμε στα παραδοσιακα κρητικα σπιτια. Η μεγάλη τοξωτή είσοδος με τα γιγάντια πελέκια, που οδηγεί στην εσωτερική αυλή, αναβιώνει τις μνήμες των Ενετών που άφησαν το αποτυπωμα τους στο νησί.

Η καθαρότητα των γραμμών, οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής με τοπικά υλικά (η παραδοσιακή ώχρα αναμιγνύεται με σοβά) με προσεγμενες λεπτομέρειες (σύγχρονα ξύλινα κουφώματα, τοξοτές εισοδοι με πελεκια και μεταλλικες λεπτομερειες, κρυφό σύστημα υδρορροήςκ.ο.κ.) ρυθμίζουν τον τόνο του εξωτερικού και του εσωτερικού του σπιτιού.Εσωτερικα, θέλαμε να δημιουργήσουμε ενα μινιμαλ αποτελεσμα με προφανη την κρητικη επιρροη, απλά και ανεπηδευτα φτιαγμενα σχεδον εξ ολοκλήρου απο τον ντόπιο πληθυσμό. Δεν ελειψαν ομως καποια στοιχεια που προσθεσαν αξια στις κατοικιες, οπως τα χειροποιητα terracotta πλακακια στις κουζινες, τα γαλλικου τυπου πατζουρια στα δυτικα υπνοδωματια που προστατευουν απο την εντονη ηλιοφανεια το απογευμα, οι vintage λευκες συσκευες κ τα χτιστα επιπλα με τα αυθεντικα κρητικα υφασματα και μαξιλαρια.