A SUMMER STORY

New construction of a summer house in Roustika, Crete, 2018

DESIGN TEAM: Jason Vayanos, Natalia Kokosalaki, Eirini Mavrouka
PROJECT SIZE: 250m2
RENDERS: Jason Vayanos, Eirini Mavrouka

(Project description follows below)

At the foot of “Lefka Ori” the village of Roustika grows on the hilltops, tucked away in the olive groves, vineyards and herb bushes. In this primordial place, 500 meters from the village a French couple decided to house their large extended family and spend their summers in a pure Cretan environment where traditions hold and stand the test of time.

The brief was composed as if it was a first page of a novel, narrating a summer day in this imaginary Cretan house and its rural environment. It describes the various spaces of the house and the surrounding large garden. Immediately, the direct relation between inside and outside became the focus of our concept. Cretan life is well connected with the earth, the outdoors, the olive trees, and we were keen to sustain this throughout our design.

The large arched entrance, leading to an enclosed courtyard, revives memories of the Venetians who left their mark on the island. The thick stone walls, built on different levels, create staircases, terraces, outdoor showering, and seating areas. Purity of lines and modern methods of construction with local materials (traditional ochre is mixed in the plaster of the exterior) and with sophisticate detailing (modern wooden sliding doors, and an elaborate hidden gutter system) set the tone of the outside and inside of the house.

We wanted to create a typically Cretan dwelling–simple, distinguished, and very proud. By combining these characteristics with a contemporary approach and a thorough study of the topography, we placed a unique and peaceful retreat into the landscape, as if the building was always there…

Στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, τα Ρούστικα απλωνονται στις κορυφές των λόφων, κρυμμένα στους ελαιώνες και την πυκνή βλάστηση. Σε αυτό το αρχέγονο τόπο, 500 μέτρα από το χωριό ένα ζευγάρι Γάλλων αποφάσισε να στεγάσει την μεγάλη οικογένεια τους σε ένα αμιγώς Κρητικό περιβάλλον για να απολαμβάνουν τα καλοκαίρια τους σε ενα μερος οπου οι παραδόσεις κρατούν στην δοκιμασία του χρόνου.

Για να οργανώσουμε τους χώρους και τις ανάγκες της οικογένειας, γραψαμε ενα σύντομο κείμενο σαν να ήταν η πρώτη σελίδα ενός μυθιστορήματος, περιγράφοντας μια τυπική καλοκαιρινή μέρα σε αυτό το μυθοπλαστικό Κρητικό σπίτι και το αγροτικό του περιβάλλον. Περιγράφει τους διάφορους χώρους του σπιτιού και τον μεγάλο κήπο. Η άμεση σχέση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού εξελίχθηκε ως η κύρια ιδέα μας. Η Κρητική ζωή είναι στενά συνδεδεμένη με τη γη, την ύπαιθρο, τα ελαιόδεντρα, και ηταν στοχος μας να το διατηρήσουμε αυτό κατά την διαρκεια του σχεδιασμού μας.

Η μεγάλη τοξωτή είσοδος, που οδηγεί σε μια εσωτερική αυλή, αναβιώνει τις μνήμες των Ενετών που άφησαν το αποτυπωμα τους στο νησί. Οι χοντροί πέτρινοι τοίχοι, που είναι χτισμένοι σε διαφορετικά επίπεδα, δημιουργούν σκάλες, βεράντες, υπαίθριο ντους και χώρους καθιστικού. Η καθαρότητα των γραμμών, οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής με τοπικά υλικά (η παραδοσιακή ώχρα αναμιγνύεται με σοβά) με προσεγμενες λεπτομέρειες (σύγχρονες ξύλινες συρόμενες πόρτες ή κρυφό σύστημα υδρορροής) ρυθμίζουν τον τόνο του εξωτερικού και του εσωτερικού του σπιτιού.

Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια τυπική Κρητική κατοικία, απλή, διακεκριμένη και πολύ περήφανη. Συνδυάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά με μια σύγχρονη προσέγγιση και μια διεξοδική μελέτη της τοπογραφίας, τοπο-θετήσαμε μια μοναδική κατοικία στο τοπίο, σαν το κτίριο να ήταν πάντα εκεί…