PRACTICAL HOUSE

Interior design of a two storey residence in Marousi, 2014

DESIGN TEAM: Natalia Kokosalaki, Virginia Charitaki
BUILDING SIZE: 180m2
PHOTOGRAPHY: Dimitris Kleanthis
INTERIOR STYLIST: Eirini Mavrouka

Our office was assigned a maisonette in the North Athens, originally built in 1990, in order to be reconstructed and modified to serve the needs of a modern family.

A characteristic feature for most of the maisonettes in Greece is the fragmentation of the interiors at different levels, which results to small and dysfunctional areas, often with unpleasant connections between them. With respect to the above facts, our primal intention was to create architectural interventions that would ease the functionality and bring elegance to the design of this house.

The organization is on three levels, with the bedrooms and ensuite-bathrooms on the first floor, the living space, dining room and kitchen were a single entity on the second floor, while a bright open-plan mezzanine that serves as a relaxing den, overlooks that space.

The wood is a main feature in this renovation, found in different shades and materials and always having a different use. Monolithic surfaces of wood, built for wardrobes unexpectedly open to an ensuite bathroom or wooden-built fireplace hides a playful and colorful mini bar apart from cabinets.

Η κατοικία στο Μαρουσι, μια μεζονέτα ενσωματωμένη σε κτίριο κατασκευής του 1990, ανακατασκευάστηκε και τροποποίηθηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και επιθυμίες μιας σύγχρονης οικογένειας.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της πλειονότητας των μεζονετών αποτελεί η διάσπαση των εσωτερικών χώρων σε διάφορα επίπεδα, που έχει όμως σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρών σε διάσταση και δυσλειτουργικών χώρων, με δύσπροσάρμοστη και πολλές φορές δυσάρεστη σύνδεση μεταξύ τους. Κατά συνέπεια, με γνώμονα τόσο την αναγνώριση του παραπάνω φαινόμενου όσο και την πρόθεση για τη δημιουργία μίας αρχιτετκονικής με βασικά στοιχεία τη λειτουργικότητα και τη καλαισθησία σχεδιάστηκε η προκείμενη κατοικία.

Η οργάνωσή της έγινε σε τρία επίπεδα, με τα υπνοδωματια και ιδιωτικά λουτρά να βρίσκονται στον πρώτο όροφο, ενώ ο χώρος διημέρευσης, η τραπεζαρία και η κουζίνα, ως μία ενιαία οντότητα, στον δεύτερο όροφο, ο οποίος φιλοξενεί ακόμη ένα ανοιχτό, με εντυπωσιακή θέα και άπλετο φως πατάρι, που λειτουργεί ως χώρος γραφείου – καθιστικού. Οι κατόψεις, όψεις και τομές επανασχεδιάστηκαν με λογική της απλοποίησης του υπάρχοντος χώρου, αλλά και της ενοποίησης των αδιάφορων και στενόχωρων δωματίων, που αποκομένοι καταλάμβαναν θέση στη κατοικία, σπαταλώντας εκτός των άλλων και πολύτιμα τετραγωνικά. Λόγω λοιπόν της κατανόησης των νέων απαιτήσεων κατοίκησης εστιάσαμε σε μια αίσθηση πολυτέλειας που απορρέει πρωτίστως από την πρακτικότητα και την ελευθερία κίνησης του χρήστη στην καθημερινοτητα του, αλλά και τη διάρθρωση των χώρων σε μία λογική ευρυχωρίας και διαπερατότητας του φωτός και των οπτικών σημείων φυγής, που παλαιότερα λόγω της διαρρύθμισης έμεναν ανεκμετάλλευτα.

Μια από τις κυρίαρχες επεμβάσεις στην διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων υπήρξε η μετατροπή της στρογγυλής υπάρχουσας σκάλας σε μια άνετη, γραμμική, ελαφριάς κατασκευής κρεμαστη σκάλα, η οποία διατρέχει σε ύψος όλη τη μεζονέτα, με στόχο να απελευθερώσει και να ενοποιησει τον χώρο τριγύρω της.

Στην συγκεκριμενη ανακαινιση η αρχιτεκτονική προσέγγιση καθορίστηκε σε ένα βαθμό από το ίδιο το κτίσμα, την έντονη και αυστηρή γεωμετρία που δέσποζε στον χώρο αρχικά αλλά και την αισθητική και προσωπική ταυτότητα που αναζητούσε ο ιδιοκτήτης.

Το ξυλο αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της νέας μορφής της κατοικίας και για αυτό συναντάται σε όλους τους άξονες, σε διάφορες αποχρώσεις και υλικά, έχοντας κάθε φορά μία διαφορετική χρήση. Επιφανειες απο μονοκομματη επενδυση κρυβουν αναπαντεχα χωρους με μια παιχνιδιαρικη διαθεση , οπως χώρους αποθήκευσης και ατμοσφαιρικά φωτισμένο mini bar στο τζάκι ή ερμάρια και κρυφή πρόσβαση σε ensuite λουτρό στο υπνοδωμάτιο.

Τελος, το φυμέ γυαλί έρχεται να συμπληρώσει τους ζεστούς τόνους χωρίς όμως να κάνει υπερβολικά έντονη την παρουσία του ενώ το μαύρο μέταλλο και ο λευκός χαλαζίας προσθέτουν στο εσωτερικό μία ενδιαφέρουσα αντίθεση.